Home » Blogs » Interim HR-adviseur nodig? Een HR-businesspartner als oplossing
13 mei 2024

Interim HR-adviseur nodig? Een HR-businesspartner als oplossing

In een snel veranderende zakelijke omgeving worden organisaties vaak geconfronteerd met schommelingen in personeelsbehoeften- en uitdagingen. Dat varieert van plotselinge pieken in wervingsbehoeften tot complexe HR-vraagstukken. In dergelijke situaties kan het inschakelen van een interim HR-adviseur een aantrekkelijke optie lijken. Toch kan het, in plaats van te kiezen voor een tijdelijke oplossing, zinvoller en efficiënter zijn om te investeren in een meer duurzame aanpak: een HR business partner kan hierin een cruciale rol spelen.

Interim HR-adviseur

Wat is een HR-businesspartner?

Een HR-businesspartner opereert op een hoog niveau binnen een organisatie, waar hij of zij nauw samenwerkt met het managementteam om HR-initiatieven te verweven in de bedrijfsdoelen. De taak van een HR-businesspartner is het begrijpen van de bredere zakelijke doelen van de organisatie en dit omzetten naar HR-initiatieven en het HR-beleid. Ze dienen als schakel tussen het HR-team en andere afdelingen, en zijn vaak bezig met het in kaart brengen van personeelsbehoeften, het ontwikkelen van talentmanagement en de bijhorende strategieën en het ondersteunen van initiatieven op het gebied van organisatieontwikkeling.

Over het algemeen dragen HR-businesspartners bij aan het succes van de organisatie op de lange termijn, terwijl interim HR-adviseurs zich meer richten op kortetermijnoplossingen.

Wat is een interim HR-adviseur?

Een interim HR-adviseur is een HR-professional die tijdelijk wordt ingehuurd door een organisatie om specifieke HR-gerelateerde taken uit te voeren. Hij of zij wordt voor een bepaalde periode aangenomen om te voorzien in een tijdelijke behoefte aan HR-expertise. Denk aan het uitvallen van een HR-medewerker of de behoefte aan specialistische kennis voor een aankomend project of tijdens een fusie of overname. Interim HR-adviseurs worden ingehuurd voor een vooraf vastgestelde periode: soms maar voor een aantal weken, maar vaak voor enkele maanden. Het nadeel wat verbonden is aan een interim HR-adviseur, is dat hij of zij moeite kan hebben om zich binnen een korte tijd aan te passen aan de bedrijfscultuur. Een bijkomend nadeel zijn de hogere kosten op lange termijn.

Interim HR-adviseur

Hoe werkt een HR-businesspartner?

Een HR-businesspartner werkt op een andere manier dan traditionele HR-medewerkers. Waar traditionele HR-functies zich vooral richten op operationele taken zoals personeelsadministratie en regelgeving, neemt een HR-businesspartner een meer strategische en adviserende rol aan. Deze rol strekt zich uit over de hele organisatie om te helpen bij het realiseren van de bedrijfsdoelen.

Het inschakelen van een HR-businesspartner voor je organisatie biedt verschillende voordelen voor het efficiënt beheren van je personeelszaken. Wij zetten er enkelen op een rijtje:

  • Strategische partner: een HR-businesspartner begrijpt de missie en doelstellingen van je bedrijf en werkt nauw samen met het managementteam om HR-strategieën te ontwikkelen die deze doelen ondersteunen.
  • Proactieve rol: een HR business partner speelt vaak een proactieve rol in het beheren van HR-processen. Ze identificeren mogelijke knelpunten in de HR-workflows en bieden oplossingen om de efficiëntie te verbeteren. Denk aan het soepel laten verlopen van wervingsprocessen of het optimaliseren van prestatiebeoordelingen.
  • Betrokken bij werknemers: zo zijn HR-businesspartners betrokken bij het oplossen van conflicten, het focussen op medewerkerstevredenheid en het bevorderen van diversiteit en inclusie binnen de organisatie.

Daarnaast beschikt hij of zij over flexibiliteit, objectiviteit en brengt een HR-businesspartner de juiste kennis op de juiste plek.

Het verschil tussen een interim HR-manager en HR-businesspartner zoals Fhris

Bij het verbeteren van je HR-management staan organisaties vaak voor een keuze: het inhuren van een interim HR-manager of het benutten van geavanceerde HR-workflow platforms zoals Fhris. Hoewel beide opties voordelen bieden, springt het gebruik van Fhris als aanvulling op de HR-afdeling er op verschillende vlakken toch bovenuit. In tegenstelling tot de variabele kosten die gepaard gaan met het inhuren van een interim HR-manager, bieden wij een duidelijk abonnementsmodel met volledige financiële transparantie. Daarnaast garandeert Fhris voortdurende updates en de nieuwste HR-technologieën en -best practices, wat bedrijven helpt met het optimaliseren van de HR-functie en tegelijkertijd met kosten besparen op de lange termijn.

Organisaties kunnen efficiënter werken en consistentie waarborgen in HR-processen dankzij geautomatiseerde HR-workflows, tools en ondersteuning. We zorgen voor continuïteit, minder fouten én een zichtbare kostenbesparing als resultaat.

HR-processen digitaliseren

De best practice HR-software van AFAS bij Fhris

Met de tijdelijke HR-ondersteuning van Fhris kunnen organisaties snel en efficiënt reageren op schommelingen in hun HR-behoeften. Fhris biedt twee soorten dienstverleningen:

Fhris Portaal: dit is een compleet HR portaal met de beste HR-software van AFAS. Het is een volledig portaal waar tools en diensten samenkomen om al je HR-taken makkelijk te regelen.
Fhris salarisadministratie: onze kennis en expertise in salarisadministratie en payroll in combinatie met jouw eigen AFAS omgeving: de AFAS-experts van Fhris helpen jou daarom graag met de verloning binnen je organisatie.

Wij beschikken daarnaast over een ruime expertise over verschillende HR-onderdelen: denk aan het onderhouden van personeelsdossiers of verzuimregistratie.

Kortom: met de tijdelijke HR-ondersteuning van Fhris kunnen organisaties zich concentreren op hun kerndoelen terwijl ze profiteren van professionele HR-diensten op maat. Win-win!

Ben jij ook van plan om een HR-businesspartner aan te sluiten bij jouw bedrijf, maar weet je niet waar je moet starten? Bij Fhris kun je rekenen op deskundige ondersteuning. Neem contact op met ons en ontdek hoe we jou kunnen helpen!

ESS van Fhris