Home » Blogs » Optimaliseer offboarding: De kracht van automatisering
29 mei 2024

Optimaliseer offboarding: De kracht van automatisering

Het proces waarbij je als werkgever afscheid neemt van een medewerker door bijvoorbeeld ontslag, pensioen of een andere reden bevat verschillende stappen die doorlopen moeten worden. Denk aan het opstellen van een vertrekplan, het beveiligen van belangrijke bedrijfsgegevens en het overdragen van taken en verantwoordelijkheden. Een goed verzorgd offboardingsproces maakt deze ontwikkeling binnen je bedrijf een stuk makkelijker en zorgt ervoor dat je bedrijf sneller door kan.

Employee Self Service (ESS): Hoe werkt het? - Fhris

Wat is offboarding automatisering?

Een gestructureerd HRM systeem waarbij technologie wordt gebruikt om het proces van een werknemer die de organisatie verlaat te stroomlijnen. Dat is iets waar je als HR-afdeling toch van droomt? Deze automatisering zorgt ervoor dat administratieve taken worden verminderd en de naleving wat wet- en regelgeving gegarandeerd wordt. Het dekt elk stadium van offboarding, vanaf het moment dat een medewerker om welke reden dan ook vertrekt tot en met de afronding van alle administratieve taken. Het proces maakt niet alleen het werk van de HR-afdeling makkelijker, maar het zorgt ook voor een naadloze overgang voor de vertrekkende medewerker.

Essentiële stappen voor het implementeren van offboarding automatisering

Het implementeren van offboarding automatisering in je organisatie klinkt ingrijpend, maar met een aantal stappen kun je dit goed en gemakkelijk realiseren voor jouw organisatie. Begin met het identificeren van de taken die momenteel deel uitmaken van je offboarding proces. Breng dan in kaart welke taken geautomatiseerd kunnen worden. Dit kan variëren van het versturen van e-mails tot het ophalen van bedrijfseigendommen. Ga vervolgens met een geschikte HR-software aan de slag die jouw offboarding proces kan automatiseren naar jouw wensen en behoeften. Fhris kan je hierbij helpen. Met jarenlange ervaring in automatisering helpt Fhris je graag met deze mooie ontwikkeling. Train tot slot je HR-afdeling om het nieuwe systeem effectief te gebruiken. Het doel is om een naadloos, efficiënt en mensgericht offboarding proces te creëren.

HR Portaal

Belangrijke voordelen van het geautomatiseerde offboarding proces

Het afschaffen van alles handmatig doen zorgt voor veel positieve effecten binnen de HR-afdeling.

Tijd en middelen besparen
Ten eerste bespaar je aanzienlijk tijd en middelen, omdat de automatisering de noodzaak van handmatige administratieve taken vermindert. Je hoeft als HR-afdeling geen tijd meer te steken in zaken die onnodig tijd vragen.

Het biedt zekerheid
Ten tweede biedt het zekerheid dat alle noodzakelijke stappen van het offboarden van een medewerker worden meegenomen. Het verbetert hiermee dan ook de ervaring van de vertrekkende medewerker, wat het beeld van het bedrijf positief beïnvloedt.

Waardevolle data verzamelen
Tot slot heb je met een goede HR-software de mogelijkheid om waardevolle data te verzamelen en analyseren met betrekking tot offboarding. Dit is een groot voordeel, omdat deze data hele bruikbare en waardevolle inzichten bieden voor het verbeteren van retentie strategieën.

Waarom traditionele offboarding checklists niet meer voldoen

Traditionele offboarding checklists hebben moeite om bij te blijven in deze tijd van snelle veranderingen en ontwikkelingen. Deze checklists zijn vaak statisch en bieden weinig flexibiliteit voor unieke situaties die zich kunnen voordoen. Ze kunnen ook fouten bevatten, zoals overgeslagen stappen of juist dubbele taken. Bovendien zijn ze enorm tijdrovend om bij te houden en te updaten. Met offboarding automatisering kunnen taken heel makkelijk toegevoegd, verwijderd, of aangepast worden. Dit zorgt voor een meer gepersonaliseerde en efficiënte ervaring. Verder zorgt automatisering voor een feilloze naleving van wet- en regelgeving en beleid, iets waar een menselijke fout snel gemaakt wordt.

offboarding automatisering

Hoe implementeer je het in jouw organisatie?

De implementatie van offboarding automatisering in je organisatie begint met het begrijpen van je huidige offboarding proces. Beslis welke taken geautomatiseerd kunnen worden en welke wel handmatig moeten blijven. Zodra dit is gedaan, kan Fhris je begeleiden met onze uitgebreide kennis en ervaring. Wij helpen je volledig met de implementatie om te kunnen voldoen aan de behoeften van jou en je organisatie. Hierbij is het belangrijk dat je al een idee hebt van hoe de offboarding er ongeveer uit zou moeten komen te zien, zodat wij daarna onze expertise er op los kunnen laten!

Klaar voor verandering? Plan een demo en begin met automatiseren

Het automatiseren van je volledige offboarding proces hoeft geen grote uitdaging te zijn. Fhris is er om je te ondersteunen bij elke stap, van het identificeren van automatiseringsmogelijkheden tot het implementeren van de technologie. Ben jij klaar voor deze grote ontwikkeling binnen je organisatie? Plan vandaag nog een demo met ons. Wij zullen je door ons HR-portaal begeleiden, zodat je de voordelen van automatisering zelf kunt ervaren. Zodra we de demo hebben doorgenomen, ben je klaar om het offboarding proces te optimaliseren. Laat het tijdrovende handmatige proces achter je en maak de overstap naar automatisch offboarden!

vraag een demo aan